Útkorszerűsítés

Útkorszerűsítés pályázati pénzből

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 73 321 971 forint támogatásával 1,5 kilométer út újult meg Szigethalmon az elmúlt hetekben. Az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén” című, 95%-os intenzitású pályázat kedvezményezettje Szigethalom Város Önkormányzata. Az idén márciusban kezdett projekt teljes zárása december 30-án esedékes.

 A 77 181 022 Ft összköltségű projekt során a város három, nagy forgalmat bonyolító gyűjtőútja, a Határ út, József Attila utca Mátyás út kapott új burkolatot, valamint részben vízelvezető árkokat. Mindhárom út eddig gyászos képet mutatott, némelyiket minta srapnel szaggatta volna végig. A kátyúkkal teli, esőzések alkalmával pangóvíz borított felületek jelentősen akadályozták a közlekedést.

A kivitelezést végző cég a burkolat-felújítások alkalmával a meglévő árkok profilozását és a padkarendezést is elvégezte. Az útpályaszerkezetek kopórétege AC-11 melegen hengerelt aszfalt, melyhez aszfalterősítő rácsot is beépített, amely nagyobb teherbírást, hosszabb élettartamot biztosít a korábbi AB12 aszfaltréteggel szemben.

A József Attila utcában 4 buszmegálló peront is felújítottunk. A polgármesteri hivatal előtti buszmegállóhoz peron és járda hozzávezetés épült. A Kossuth Lajos utcai szakaszhatáron kerékpártárolót alakítottunk ki az alternatív közlekedésmódok támogatására. Az útnak az ellátó intézmények igénybevétele mellett (a P+R parkoló, valamint a közvetlen budapesti csatlakozást biztosító HÉV miatt) kiemelt szerepe van a településen belüli és a környező településeket, Budapestet összekötő úthálózat tehermentesítésében.

A felsorolt munkálatok elvégzésével a lakosság munkába jutási, illetve egyéb közlekedési feltételei jelentősen javulnak. A vízelvezető árkok rendbetételével, építésével az ott lakók számára számos problémaforrás megszűnt (pincék beázása, pangó vizek stb.), valamint a munkálatok közvetetten az átmenő forgalomban résztvevők komfortérzetét is javítják.

A felújítás azonban nem csupán közlekedési szempontból jelent előrelépést. Az újabb kedvező lakáshitelek hatására ismét egyre többen keresnek a fővároshoz közeli településeken lakásokat. A rendezett útszakasz, a településkép javulása hozzájárul a település népességmegtartó, sőt népességnövelő hatásához, s a jól járható úthálózat, kulturált településkép megléte a vállalkozások „becsalogatásának” és a turizmus fellendítésének is elengedhetetlen feltételei. A városban működő Emese park, vadaspark, a most tervezés alatt álló Duna-parti korzó a város további turisztikai fellendülését hivatott szolgálni, melyhez számos kapcsolódó üzletág társul.

A projekt során környezetfejlesztési szempontokat is érvényesítettünk: 20 fa ültetésével járultunk hozzá gyermekeink jövőjéhez.

A PM_ONKORMUT_2016/154 számú projekt támogatási forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.

0 Comments

Leave a reply

Honlapunk cookie-kat használ. A weboldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.
Cancel