Megújul a Szigethalmi Polgárőrség

Bemutatkozás

bogyaEngedjék meg, hogy bemutatkozzam: Bogya Károly vagyok, tősgyökeres szigethalmi lakos.
45 éves vagyok, 23 éve élek boldog párkapcsolatban, ebből 19 éve házasságban, két nagylány apukájaként. Gyerekkorom óta, megszakítások nélkül Szigethalmon élek.

Jelenleg kamionsofőrként dolgozom belföldön, egy magyar vállalatnál.

Nincs káros szenvedélyem: sosem ittam alkoholt és nem dohányzom. Az aktív sportolást már abbahagytam, de jelenleg is sokat mozgok: amikor tehetem, kollégákkal focizom és hétvégenként a csapatommal járok airsoftozni.
A rendszerváltás alatt voltam sorkatona. A leszerelésemkor már megkezdődött a gyár – ahol korábban autószerelőként dolgoztam – leépítése, így – miután már a sorkatonaság alatt megtetszett a militáris vonal – kezdetben ebbe az irányban indultam tovább. Dolgoztam a vagyonvédelemben, majd a PFÖ égisze alatt, többek között a Pénzverdében, a Várban, a Kiscelli Múzeumban, majd a még döcögve működő Pestvidéki
Repülőgépgyárban. Innen egyenes út vezetett a szigethalmi laktanyába ahol elkezdődött életem legmeghatározóbb korszaka.

1996-2002–ig a Magyar Honvédség őrmestere voltam. Szolgáltam a légierőnél és a flottillánál is. A szigethalmi laktanya bezárásáig ott voltam állományban, de ezt az időt a dél-szláv háborúban töltöttem, mint SFOR békefenntartó 1997-ben. Megkaptam a legénységi jel és a legénységi középkereszt bronz fokozatát, és a NATO kékszalag kitüntetéseket. Ez alatt a hat év alatt rengeteg tapasztalatot és tudást szereztem az emberekkel való bánásmóddal, a csapatszellemmel, a túléléssel kapcsolatban. Ekkor ismerkedtem meg azzal, hogy működik egy kiképzés, egy oktatás, és nem utolsó sorban az emberi tűrőképességének határainak felismerése.

A Város vezetésének felkérésére elvállaltam a Polgárőrség vezetését, és ezzel egy időben történő átstrukturálását is. Szakítva az elmúlt évek megszokásaival, egy teljesen új arculatú csapaépítésbe szeretnék kezdeni, melyhez nagy segítséget jelentenek az előzőekben felsorolt tapasztalataim.

Egy olyan Szigethalmi Polgárőrséget szeretnék építeni, ami alternatívát kínál azoknak a fiataloknak, akiknek hiányzik az életükből a fegyelem, a csapat, és az ezzel járó sikerélmények. Ebbe a csapatba várom a jelentkezőket. E mellett a Polgárőrség keretein kívül az érdeklődőket szíves képzem tovább a katonasággal, kapcsolatos tudásanyaggal.

Ha sikerül felkelteni azon fiatalok érdeklődését, akik szeretnének e vonalon tudásra szert tenni, egy hatékony csapatot tudnák felállítani Szigethalmon.
Előre hozzáteszem, senkinek nem szeretnék semmit kötelezővé tenni! Senkitől nem várnám el, hogy mindig minden képzésen részt vegyen!

Mindenkinek saját szája íze, érdeklődési köre kell, hogy adja a motivációt mikor mennyi időt szán a csapatra! DE! Ha valaki vállalja, hogy a csapata számíthat rá és vállalást tesz akár szolgálatra akár bármi másra, onnantól kezdve szigorú a számonkérés, hiszen nemcsak egy csapat, de egy város része is a Polgárőr…És mint ilyen, ha már vállalta a feladatot azzal kötelességet is vállal magára. Bízom benne, hogy aki a csapat tagja akar lenni az megbízható és egyenes ember lesz.

Ami alap elvárás csupán, az a minimális részvétel, amit a Város közbiztonsága megkíván, az a néhány óra járőrözés, amit havonta legfeljebb 2 alkalommal kell megtenni…a többi alternatív. Se egyéb számonkérés se extra elvárás nincs a felsorolt lehetőségekkel szemben.
Azt vallom, hogy körülnézve a világban amerre most tartunk, szerintem minden családban kellene egy olyan tudással rendelkező férfi vagy akár nő, aki rendelkezik azzal a képességgel, hogy enni tudjon adni a családjának, amikor mindenki éhezik, és meleget-fényt tudjon éjszaka adni a családjának, amikor nincs áram, nincs tiszta ivóvíz stb…A polgárőri képzés során megszerzett tudás emellett magabiztossá és erőssé tesz, az élet más területein is.
Fontos leszögezni, hogy a Polgárőrség nem katonai szervezet. A tagok az alapképzés mellett, fakultatív dönthetnek a további katonai ismeretek Polgárőrség keretein kívül történő elsajátításáról.

A Polgárőrsség egy önkéntes szolgálat, de emellett egy remek szabadidő eltöltés, és lehet egyéni sikerek lehetősége is! A sikerélményt a városban élők pozitív visszajelzései, a hivatalos szervek elismerése, és saját belső fejlődésünk adja!

Amit kínálok:

Megtanítom a csapat azon tagjainak, akiket érdekel a dolog, az alakias mozgást, gesztusokat. Meg lehet tanulni a túlélés technikáit, mit ehetünk meg és mit nem, hogyan építsünk éjszakai szállást, hogyan szűrjük a folyóvizet, hogyan gyújtsunk tüzet (és oltsuk el)… főzzünk a szabadban, és mindeközben óvjuk a környezetünket is!

Az önvédelmi alapismeretek is fontos dolgok! Ezen belül megtanítom az elvezetés, a fogás technikáit, amivel nem lépi senki sem túl az arányos védelem korlátait, hiszen mint közfeladatot ellátó személynek elég szűk a mozgásterünk, maximálisan meg kell felelnünk a Polgárőrség szabályainak. Ha valaki indulatosan ránk támad, egyszerűbb egy fogással őt lefegyverezni és már vége is a konfliktusnak, mint belemenni lökdösődésbe, verekedésbe, hiszen majd minden esemény a bíróságon ér véget, és mint ilyen nem mindegy mennyire tudunk urai lenni a helyzetnek.

Egy minimális gyorstalpaló a rádiós forgalmazásból. A PMR rádiófrekvenciák megismerése és a rádió forgalmazás etikettje! Hiszen a rádió használata nagyon fontos része a Polgárőr munkájának, mert mi vagyunk a rendőrség plusz szeme és füle! Ha látunk valamit, azt szakszerűen gyorsan és értelmes módon kell lekommunikálnunk feléjük.

Szorosan ápolva a barátságot más csapatokkal, környékbeli szervezetekkel, megtanulhatóak a profi életmentés mozzanatai, ami nem jön rosszul, ha netán mi találunk meg egy fuldoklót.
Megtanulhatunk kishajót vezetni, vízből menteni stb.
Meg szeretném ismertetni a fiatalokat egy remek szabadidős sporttal, az Airsoft-al. Ez egy remek elfoglaltság, jó csapatépítő szerepe is lehet. Dióhéjban annyit róla: nem egy erőszakos dolog, hasonlatos játék a paintball- hoz, csupán itt korhűen vagyunk beöltözve, és eredetivel megegyező un. replika légfegyverekkel játszunk védőfelszerelésben. Érdemes kiguglizni róla egy két videót!

És a felhívás :

Ezen úton szeretnék meghívni a Polgárőrség csapatába olyan 18 és 50 év közötti büntetlen előéletű magyar állampolgárokat, akiket érdekel a fent nevetett életvitel, kellően elhivatottak a közérdek érvényesítésében, segítőkészek, előzékenyek, és mégis – ha kell – határozottan tudnak menni egy cél felé.
Elvárásom a józan életvitel, az ápolt megjelenés és az olyan viselkedési normák betartása, amiket egy csapatot képviselve feltétlenül tartanunk kell a csapattársunk munkájának, erőfeszítésének tisztelete miatt!

A lehetőségek:

– a Polgárőrség saját autójával történő éjszakai, párban történő járőrözés. A szolgálat előzetes vezénylés alapján történik. A szolgálat kezdetéről és végéről a körzeti megbízottnál kell jelenteni, a jármű mozgását a GPS automatikus naplózása rögzíti. Az éjszakai járőrök szorosan együttműködnek a Rendőrséggel, bármilyen esemény bekövetkezésekor az aktuális rendőrjárőr utasításainak megfelelően kell eljárni! Egész embert igénylő feladat.

– délutáni, esti órákban (saját) kerékpárral történő páros járőrözés. A szolgálat az egyik legrugalmasabb időbeosztású, előzetes vezénylést nem, csak a szolgálatvezető telefonon történő értesítését igényli.

– gyalogos járőrözésre a napközbeni órákban. Ez főleg a nyugdíjas vagy egyéb okból szabadidővel rendelkező városlakókra van szabva, szorosan a lakóhelyük közvetlen közelében. Ugyanazok a feltételek vonatkoznak erre a szolgálatra, mint a kerékpáros szolgálatra.

– zebraőri szolgálat az óvodák és iskolák előtt, a frekventált reggeli és délutáni időben. A szolgálatra vonatkozó előírások szintén megegyeznek a kerékpáros/gyalogos járőrszolgálatra vonatkozó előírásokkal.

Volna igény a város részéről lovas járőr feladat elvégzésére is! De tudjuk, ennek elég komoly költség vonzata van a NÉHIB előírás miatt! Ezúton szeretnénk felkérni azon vállalkozásokat és szervezeteket, akik tudnák támogatni a lovasainkat, akik szeretnék és tudnák ezt a szolgálatot vállalni, hogy teremtsük elő ennek a fedezetét! Rengeteg olyan terület van, a városban ahová autóval nem lehet bejutni, de lóval gond nélkül!
Fontos és elengedhetetlen a kommunikáció ezért a csapatnak lesz egy központi e-mail címe, ahová lehet javaslatokat, híreket és vállalásokat tenni. Készítünk a csapatnak egy Facebook oldalt is, ahová rendszeren töltünk fel híreket és képeket a csapat életéről, így mindenki folyamatos információt kap a mindennapjainkról. Valamint a polgármesteri hivatalban, munkaidőben elérhető lesz egy üzenő fal, egy vitrin, ahonnan lehet tájékozódni a napi eseményekről.

Mindenki a most közzétett információk fényében döntse el, hogy csatlakozik hozzánk! Aki úgy dönt, szeretne, tenni a városért ahol lakik, annak ezeket a dolgokat tudomásul kell vennie, és ennek fényében kell a továbbiakban részt vállalnia a város életében! Semmiképpen nem megengedett az, hogy a viselkedésünk miatt bárki negatív felhanggal említsen minket, mert egy ember egy egész csapatot tesz tönkre a nem megfelelő hozzáállásával.
Bízom abban, hogy a 7000 férfi lakosból és ennél több női lakosból van sok olyan életerős és a környezetére adó ember, akivel részt lehet venni ebben a munkában, kalandban.

A jelentkezés mikéntjéről hamarosan a város honlapján a Polgármesteri hivatalban kihelyezett üzenő falon, valamint itt az újságban lesz lehetőség tájékozódni! Aki felvételt nyer, annak egy Polgárőr vizsgát kell tennie, és máris szolgálatba állhat!
Szeretnék egy olyan tartással felvértezett csapatot létrehozni a szülővárosomban, hogy ha megemlítenek minket a maximális szeretet és tisztelet legyen a hangjukban az embereknek…. ehhez sok áldozat, sok alázat és nagyon sok munka kell….

Ki áll készen a kalandra?

0 Comments

Leave a reply

Honlapunk cookie-kat használ. A weboldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.
Cancel