Lakcímfiktiválás

ÜGYFÉL-TÁJÉKOZTATÓ

A lakcímrendezési (fiktiválási) eljárás kérelemre indul: Ha a polgár igazolja, hogy az ingatlanába (lakás, ház) bejelentkezett személy ténylegesen nem lakik ott, a jegyző eljárása során megállapítja a lakcím érvénytelenségét és a döntés jogerőre emelkedését követően az érvénytelen lakcímadat a nyilvántartásban fiktív jelzéssel szerepel mindaddig, amíg a polgár a valós lakcímét be nem jelenti.

Nem szerepeltethető „fiktív” jelzéssel a lakcím, ha a jegyző az eljárása során megállapítja, hogy az érintett – a lakás végleges elhagyásának szándéka nélkül – átmenetileg nem tartózkodik a lakásban.

A KÉRELEMRE INDULÓ ELJÁRÁS MENETE:

  1. Az ingatlan tulajdonosa kérelmet nyújt be, melyben igazolnia kell tulajdonosi jogosultságát és azt, hogy az ingatlanába bejelentkezett személy ténylegesen nem lakik ott, a lakást véglegesen, a visszatérés szándéka nélkül hagyta el.
  2. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásához mellékelnie kell:
  • Az ingatlan tulajdonjogát igazoló tulajdoni lapot, vagy az ingatlan adás-vételi szerződését, bérleti jogviszony esetén a bérleti szerződést.

A nyomtatványon két tanú egybehangzó nyilatkozata szükséges arra vonatkozóan, hogy a kérelmező ingatlanába bejelentett személy ténylegesen nem lakik ott, a lakást véglegesen, a visszatérés szándéka nélkül hagyta el. A tanú a kérelmező hozzátartozója nem lehet!

  1. A jegyző a tényállás tisztázását követően a kérelem tárgyában I. fokon döntést hoz.
  2. A lakcím érvénytelenítése vagy „fiktív” jelzéssel szerepeltetése esetén a jegyző, illetve a járási hivatal gondoskodik arról, hogy az érintett polgár lakcímet tartalmazó hatósági igazolványa érvénytelenségének ténye a hatósági igazolvány nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön.

ILLETÉKFIZETÉS:

Tárgyánál fogva illetékmentes eljárás.

ÜGYINTÉZÉSI HATÁRIDŐ:

21 nap

JOGORVOSLAT:

A jogorvoslatra rendelkezésre álló idő: a döntés kézhezvételétől számított 15 nap.

A fellebbezést a jegyzőhöz kell benyújtani. A fellebbezés illetéke 5000.-Ft, melyet illetékbélyegben kell megfizetni.

Másodfokon eljáró szerv: Pest Megyei Kormányhivatal

Az eljárás során alkalmazott jogszabályok: 1992. évi LXVI. törvény, 146/1993.(X.26.) Kormányrendelet, 2004. évi CXL. törvény (Ket.), 1990. évi XCIII. törvény (Itv.)

Cím Létrehozva Letöltés
Lakcímfiktiválás
1 file    386 letöltés
2017.11.19. Letöltés
Honlapunk cookie-kat használ. A weboldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.
Cancel