Farkasok jártak Szigethalmon

 

 

 

 

 

Interaktív történelmi játékkal a testvérvárosi kapcsolatok erősítéséért címmel sikeres pályázati projektet zár Szigethalom városa. A Testvér-települési programok és együttműködések keretében elnyert 1 218 530 forint támogatás segítségével 15 füleki vendég töltött el három napot a településen, s vett részt közös rendezvényen a helyi hagyományőrzőkkel az Emese parkban.

 Szigethalom önkormányzata a város régi adósságát törlesztette, amikor határon túli magyar településsel vette fel a testvérvárosi kapcsolatot 2017. januárban. Lépésével nemcsak a Kárpátmedencében élő magyar entitás szellemi örökségét kívánta szolgálni, hanem új kulturális, turisztikai perspektívát nyitni a település életében.

A lengyel Jaworzno, a szlovák Fülek a magyar Szigethalommal azonban a települések életében döntő gazdasági nyitást is jelenthet, hiszen ezzel a visegrádi pályázati lehetőségek sora nyílik meg mindhárom település előtt. Ez a bevételi gondokkal küzdő, a kitörést a turisztikában is látó város számára hosszútávon kulcsfontosságú momentum lehet. Szigethalom kiemelt célja ugyanis a kulturális, szabadidős pihenést, üdülést és a rekreációt biztosító vízparti terület fejlesztése. Jelen pályázattal a város a Fülekkel kötött testvérvárosi kapcsolat erősítését, egymás történelmi múltjának megismerését célozta meg. Az interaktív történelmi rendezvény keretében Szigethalom Fülek város vezetőit, valamint a Füleki Farkasok íjászcsoportot fogadta az idei „Árpád kori forgatagban”, amelynek helyszíne az Emese park volt. A kortörténeti találkozón a füleki íjászokat és a vezetőket a helyi hagyományőrző csoport tagjaival ismertettük meg, illetve az ő vezetésükkel vettek részt a vendégek a különböző történelmi játékokban.

V.Z

0 Comments

Leave a reply

Honlapunk cookie-kat használ. A weboldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.
Cancel