Felelős kutyatartás

“Ha magadhoz veszel egy éhező kutyát és jólétet biztosítasz neki, nem fog megharapni.
Ez az alapvető különbség ember és kutya között.”
Mark Twain

Tisztelt Kutyatartók!

Az ember és a kutya barátsága évezredekben mérhető. Manapság sokan, főleg családi házas övezetben, inkább házőrzőként tekintenek a kutyára, mint akinek az a dolga, hogy jelezzen, ha idegen közelít a portájuk felé.

Nem szabadna azonban megfeledkezni arról, hogy ez a jószág ugyanolyan gondozást, törődést igényel, mint bármelyik állat, aki ki van szolgáltatva tartója részére.

A kutya egy érző lélek, aki gazdája megbecsülésére és szeretetére éhes, hiszen ő mindent megtesz, hogy elnyerje gazdája bizalmát. Épp ezért fontos, hogy megfelelő módon viszonozzuk és gondoskodjunk jólétéről. Csodálatra méltó, amilyen szeretettel, hűséggel és önzetlenül ragaszkodik a kutya a gazdájához, és annak családjához.

Mint felelős kutyatartók, ne feledkezzünk meg a következőkről:

Házőrzőnk
– minden nap kapjon tiszta, friss vizet,
– minden nap kapjon számára megfelelő, elegendő ételt,
– legyen saját vacka,
– a kint tartott kutyának legyen biztosítva olyan hely, ahol az időjárás viszontagságai elől meghúzhatja magát. Ez ideális esetben egy kutyaház, még ideálisabb esetben szigetelt kutyaház, amibe szalmát, és rongyokat teszünk. Ha rongyokat teszünk, figyeljünk rá, hogy az ne ázzon el (pl. havas, esős időben), mert a nedves rongyokon fekve az eb megbetegedhet. Tegyünk a kutyaház alá deszkákat, hogy melegebb legyen a padlója. Tűzzünk a kutyaház bejáratához egy darab anyagot (pl. rongyot), hogy az bent tartsa a kutyaházban a meleget.
– kapjon ez az állat simogatást, kedveskedést, dicséretet
– lehetőleg ne tartsuk megkötve! Inkább zárjuk el valahova (pl. garázsba), ha idegen jön a házhoz, vagy ezen időre tegyünk rá szájkosarat.
– ha meg kell kötni a kutyát, csak ideiglenesen kössük meg. NE TARTSUK FOLYAMATOSAN MEGKÖTVE! A KUTYA TARTÓS MEGKÖTÉSÉT MA MÁR TÖRVÉNY TILTJA! Időnként engedjük el (naponta, vagy naponta többször, vagy éjszakára, vagy amikor azt jónak látjuk), hiszen neki is megvan a maga mozgásigénye, hadd futkosson, hadd szaladgáljon, ha már védi a házunkat és minket! Ez neki is jár!
– ha meg kell kötni a kutyát, a lánc legyen elegendő hosszúságú. Tehát, kistestű kutyánál legalább 4 méter, közepes testű kutyánál legalább 6 méter, nagytestű kutyánál legalább 8 méter legyen a lánc hossza
– ideálisabb megoldás, a futólánc. Ez egy olyan szerkezet, amire felfűzve a láncot, hosszabb területet tud bejárni a kutya. Itt a feszített és a futórész (a lánc) hossza, a kettő együtt összesen 8 méternél rövidebb ne legyen.
– ha kennelben, vagy elzárt részen tartjuk a kutyát, elegendő hely kell a számára. Kistestű kutyának 10 nm, közepes testű kutyának 15 nm, nagytestű kutyának 20 nm-nyi helyet kötelező biztosítanunk.
– ha nem tudjuk elengedni, mert pl. rossz a kerítés, engedjük be a házba, vagy a garázsba, vagy vigyük el sétálni naponta, csak egy nyakörv, vagy hám és póráz kell hozzá!
– nagy hidegben engedjük be a lakásba, addig sincs megkötve és ezzel boldog perceket szerezhetünk hűséges négylábú barátunknak, amit százszorosan meghálál nekünk
– no és persze alapvető állampolgári kötelességünk, hogy a kötelező védőoltásokat és a chipet is megkapja, ha pedig betegség gyanúját észleljük, vigyük el orvoshoz

Tudni illik, hogy aki állatát elűzi, elhagyja, vagy kiteszi, azt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel, aki pedig állatának különös szenvedését, vagy pusztulását okozza, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Büntetőtörvénykönyv.
Legyünk tehát felelős állattartók, a jó gazda gondosságával tartsuk őket, mert ők méltán megérdemlik az ember megbecsülését. Az ő szerepüket semmilyen más állattal nem lehet helyettesíteni.

“A kutya a legálhatatosabb barát – az első, aki üdvözöl, és a legbátrabb, aki védelmez.”
George Gordon Byron

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény:
jó gazda gondossága: az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet).
4. § (1) Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.
(2) Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását.
(3) Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.
5. § (1) Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.
(2) A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.
(3) A szabadban tartott állatok számára – azok természetes viselkedését is figyelembe véve – biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.) Kormányrendelet:
14. § (4) A kedvtelésből tartott állat tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy az állat fajára jellemző mozgási igényét ki tudja elégíteni.
16. § (1) A kedvtelésből tartott állatokkal kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad.

Polgármesteri Hivatal

0 Comments

Leave a reply

Honlapunk cookie-kat használ. A weboldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.
Cancel