Kutyába chip?

„… egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Antoine de Saint-Exupery

 

Kutyába chip?

Tájékoztató a 2016. évi eb-összeírás kapcsán.

Mire jó a kutyachip? Minek kéne megjelölni a kutyámat? – kérdezhetik. Sokan talán épp ezért nem viszik el az állatorvoshoz kutyájukat, mert nem tudják mi az értelme, csak azt látják, hogy pénzbe kerül.

Mások felesleges pénzkidobásnak gondolhatják, ha úgysem viszik sehová az ebet, ha kennelben bezárva tartják, ha nem elszökős a természete, minek fizessenek?

Mi az a kutyachip? A kutyachip akkora, mint egy rizsszem, ami a kutyák tartós megjelölését szolgálja. Az állatorvos az állat bőre alá injekciózva ülteti be, ami a kutyának nem okoz nagyobb fájdalmat, mint egy védőoltás. Ezt a műveletet csak állatorvos végezheti megfelelő eszköz segítségével.

Chippel megjelölni egy kutyát max. negyed órát igényel az ember életéből. Ha szűkösen élünk is, csak össze tudjuk spórolni a rávalót, ami jelenleg 3.500.- Ft (jogszabály által maximált ár, ami tartalmazza a chip és a beültetés díját, a nyilvántartásba vétel díjmentes, de nem tartalmazza az orvosi vizsgálat díját). Ne felejtsük el, hogy csupán egyszer kell megtennünk és túl vagyunk rajta.

Az oltási könyvbe bekerül a chip vonalkódja (több matricán), ami az eb-összeírásnál lesz hasznos, mivel nem kell a kódszámokat átmásolgatni az eb-összeíró adatlapra, csupán ráragasztjuk a matricát és kész.

A beültetett chipről egy speciális microchip-leolvasóval kapott kód alapján, beazonosítható a kutya gazdája, elérhetősége, az állat adatai, oltási státusza.

Milyen előnyökkel jár, ha chip van a kutyában?

  1. Előnyös a gazdának. A kutya olyan állat, ami képes kinevelni az emberben a szeretet és aggódás érzését, már ha az ember is alkalmas ilyenfajta érzelmek fogadására. Ez a fajta kötődés egymás iránt akkor jelentkezik igazán, ha a kutyánkat ellopják, vagy elszökik. Amennyiben van chip a kutyában, a gazda nagyobb eséllyel reménykedhet abban, hogy a chip például állatorvosnál történő leolvasását követően, adatait megtalálják az adatbázisban és kutyája visszakerülhet otthonába. Épp ezért fontos, hogy adataink változását (pl. költözés) jelentsük be az állatorvosnál (ingyenes).
  2. Előnyös a kutyának. Ha a kutyánk elszökik, de nem talál haza, elég, ha egy microchip leolvasó közelébe kerül (állatorvos, gyepmester, rendőrség) és máris visszakerülhet a négylábú a gazdihoz, ami több előnnyel jár:

– A kutya nem kóborol össze-vissza étlen-szomjan, veszélyeztetve önmagát, a járókelőket és az autósokat, így nagyobb esélye marad az életben maradásra.

– Nem terheli az állatmenhelyek, a gyeptelep férőhelyét. Megjegyzendő, hogy a gyepmester a limitált befogadó képesség miatt, 14 napos megfigyelést követően, jogosult az állat életének kioltására.

  1. Előnyös az embernek. Kutyaharapás esetén, a chip leolvasása után kiderül, kapott-e veszettség elleni védőoltást a kutya, vagy sem. Ha kapott, akkor a harapást elszenvedő személynek nem kell még egy veszettség elleni oltássorozatot is elviselnie.

Még valami

A kutyachip beültetése a kutya 4 hónapos korától kötelező. Tehát a 4 hónapos kornál idősebb kutyák meg kell hogy kapják a chipet, amiről a kutya tartójának kötelessége gondoskodni.

Veszettség ellen csak microchippel ellátott kutya oltható. Ha elkerüljük a kutyachip beültetését, magunkra szabadíthatjuk a kutya esetleges veszettséggel való fertőzését, ami nem csak a kutyára és gazdájára, hanem a környezetére is veszélyt jelent.

Ha bármilyen okból megváltozik a kutya tulajdonosa, akkor a tulajdonosváltás előtt kell a kutyát megjelölni a chippel.

Nem azért kell betartani az ebtartási szabályokat, mert az mindenkire nézve kötelező, hanem azért, mert Emberek vagyunk.

Az eb-összeíró adatlap a Szigethalmi Híradó 2016. áprilisi és májusi számában, valamint a www.szigethalom.hu honlapon a Lakosság – Hivatali közlemények – Hirdetmények menüpont alatt megjelentetésre kerül, kérjük időben kitöltve eljuttatni a Polgármesteri Hivatalba.

 

Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik.”

Anatole France

 

Polgármesteri Hivatal

0 Comments

Leave a reply

Honlapunk cookie-kat használ. A weboldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.
Cancel