Testvérvárosok

  Jaworzno – Lengyelország (PL)www.jaworzno.pl

Jaworzno városa Szilézia tartomány északi partján fekszik, azon a részen, ahol Felső Szilézia és a “Kis” Lengyelországnak nevezett területek találkoznak.

A lakosok száma egy kicsit meghaladja a mi létszámunkat, 97137 főjével. Nem elhanyagolandó, hogy 152, 2 négyzetkilométer területével Lengyelország legnagyobb városa.

A város sajátos helyzete, hogy a központ felé vezető utak is mind zöld “övezetbe” haladnak.

Jó néhány főútvonal kereszteződésében helyezkedik el, valamit közel a vasúti és légi közlekedéshez. Két nemzetközi út keresztezi, összekapcsolva ezzel a várost az ország északi és a nyugati határaival.

Gazdasága a műszaki mérnökségen alapszik, összekapcsolódva a kitermelőiparral.

Környezete erdős, füves, zöld övezet, mintegy 60%-át képezi a városnak. A környezethez való barátságos viszonyulásnak köszönhetően a növények számos speciális faja található meg a városban, valamint az állatokat saját lakóhelyükön lehet megcsodálni. A különböző topográfia adottságok is kedveznek a flórának és faunának. Ha valaki ellátogat Jaworznóba, érdemes megtekinteni a Dolina Zabnika Nemzeti Parkot, valamint a Dobra Wilkoszyn tájvédelmi körzetet, a Grodzisko dombját.

A várossal a testvérvárosi szerződés 2005. Október 17-én került aláírásra, Pawel Silbert és Fáki László polgármester urak között. A kapcsolat lehetővé teszi a kölcsönös együttműködést, egymás segítését gazdaságilag, egymás kultúrájának, művészetének megismerését, az ifjúsági csereprogramokat.

 

Söderhamn – Svédország (SE)www.soderhamn.se

Söderhamn (Déli kikötő) Gävleborg megyében található, 2005-ös adatok szerint 12.056 lakossal. A legnépszerűbb turisztikai látványossága Oskarsborg, mely egy torony, ami 1895-ben épült egy hegy tetején, közel a városközponthoz. A torony II. Oscar svéd király látogatása emlékére épült A király azonban, valójában soha nem járt Söderhamnban.

A legkedveltebb sport a bandy. A Söderhamni csapat a legmagasabb osztályban játszik. A bandy (jéglabda) egy jégpályán játszott csapatjáték, amiben a korcsolyát viselő játékosok ütőkkel próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni. Bár elsőre a jégkoronghoz lehetne hasonlítani, a bandy voltaképpen sokkal közelebb áll a labdarúgáshoz.

Számos magas pozíciót betöltő személy, mint a nemzeti Bandy válogatott edzője, vagy a tagja is Söderhamnból származik.

Földrajzilag, Söderhamn van Hälsingland része Gävleborg megyében található. A szomszédos települések északon Hudiksvall, délen Gävle és nyugaton Bollnäs.

A várost, 1620-ban alapították. Belépő a Botteni-öbölbe.
További jelentős települések a közigazgatási területen: Vallvik, Ljusne, Sandarne, Söderala, Marmaverken, Mohed, Bergvik, Holmsveden, Stråtjära, Trönö és Kungsgården.
Söderhamn előkelő helyen található Svédország szívében, az E4-es autópálya mentén és a fő keleti-parti vasútvonalon.

Közigazgatásilag Söderhamnhoz tartozik Orrskär is, Észak-Svédország legmélyebb jégmentes kikötője.

Söderhamn önkormányzatánál nagy hagyománya van más szervezetekkel való együttműködésnek országon belül és az Európai Unión kívüli és belüli országokkal egyaránt.

Számukra együttműködés fő kérdése folyamatos fejlesztés garanciája, és ezért mindig új együttműködő partnerek és együttműködési lehetőségek után kutatnak.

 

 

Honlapunk cookie-kat használ. A weboldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.
Cancel